Belpop Bonanza

Wat verbindt Will Tura en Daft Punk?
Waarom zijn De Strangers zo populair bij Duitse punks?
Wat hebben de Belgen betekend voor The Beatles?
Wie heeft een grote invloed gehad op ‘Achtung Baby’ van U2?
Bij welke boysband verdiende Jef Neve zijn studiegeld?
Bij welke groep heeft Herman Schueremans gespeeld?


Belpop is steno voor Belgische popmuziek. Dat is alle populaire muziek die wordt gemaakt tussen Aarlen en Oostende. Het is muziek die sterk gekleurd is door de Angelsaksische traditie. Maar de Belgen hebben duidelijk een eigen dialect. En ze wonen op een bijzondere plek. 

België is de kleinste schaal waarop professionele muziekbeoefening denkbaar en leefbaar is. Het is net groot genoeg om te kunnen dromen van een villa met een zwembad. Die status van lilliputter is een zegen voor de creativiteit. Wanneer er weinig te hopen valt, hoeft er namelijk ook helemaal niets. En dat heeft de voorbije halve eeuw de vreemdste geluiden opgeleverd. 

In theorie is België misschien wel het beste land ter wereld om popmuziek te maken. Het ligt op het kruispunt van uiteenlopende invloeden. Plus: we hebben een bloeiend nachtleven. 

Een charmante bonus van een klein land is het ‘buurjongenseffect’. Iedereen heeft wel met een latere rockheld op school of op café gezeten. Dat schept een band. Zeker wanneer die vriend(in) het podium van Rock Werchter haalt. Dan supporteren we allemaal, zoals we dat ook voor Kim of Tom doen. Een Amerikaan of een Fransman kent dat niet.

Belpop Bonanza put uit de rijke anekdotiek en de gevarieerde catalogus van muziekland België. Het wordt een avond over de mensen, de momenten en de nummers die de eerste 50 jaar van de Belgische popmuziek hebben gekleurd. Van Bobbejaan tot Barman. Van Soeur Sourire tot Selah Sue. Van The Cousins tot de gebroeders Dewaele.

Schrijver-spraakwaterval Jan Delvaux en DJ-verteller Bobby Ewing zijn op strooptocht gegaan in de archieven en hebben enkele mooie momenten geïsoleerd. De twee bedienen zich van geluidsfragmenten, ambachtelijk gemaakte mixes, hoesjes, lijstjes, foto’s, filmpjes en ander snoepgoed. Verwacht u aan ernst, hilariteit, ontroering, trivia en amateurfilosofie. 

 
 

De Belpop Bonanza tour werd afgerond in 2014.

 
affiche_belpop.png